Monday the 15th - - Hostgator Coupon
  • -

  • -

  • -

  • -

Vrijedi li učiti esperanto? Je li istina da se taj logički perfektan jezik lako uči? Od petog do osmog razreda osnovne škole, zatim četiri godine u gimnaziji i nakon toga četiri godine tijekom studija na fakultetu učio sam ruski. Na studiju sam tri godine studirao i poljski. Studij obaju jezika završio sam s odličnim uspjehom. Samostalno sam naučio nešto engleskog.

Ipak, najdraži mi je jezik - esperanto! Esperanto sam učio samostalno pomoću udžbenika Božidara Vančika (Školska knjiga, Zagreb 1958). Premda se radi o udžbeniku koji bi zapravo bio prikladniji za fakultetski studij jezika, dovoljna su mi bila samo tri mjeseca da pomoću tog udžbenika, učeći po oko sat dnevno, naučim esperanto bolje nego poljski kroz tri godine studija, otprilike koliko i ruski kroz dvanaest godina školovanja.

Nakon toga počeo sam se dopisivati i na međunarodnim esperantskim susretima družiti s esperantistima iz desetka zemalja i već za godinu-dvije dogovorio sam se nekima od njih o razmjeni gostoprimstva. Moji esperantski prijatelji bili su mojim gostima u Zagrebu, a ja kod njih u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj... Izvrsno smo se sporazumijevali i slobodno razgovarali na najrazličitije teme.

Engleski je u međuvremenu postao svjetskim jezikom bez konkurencije, kao ranije francuski ili nekada latinski, ali ne znam koliko bih godina trebao učiti engleski da bih razgovarao s prijateljem Johnom iz Engleske slobodno kao što sam to s njim mogao na esperantu. Da, s prijateljima iz Rusije i Ukrajine komuniciram jednako tako slobodno, no - nakon 12 godina učenja ruskog jezika!

Esperanto je humanistički projekt na jezičnom području. Obzirom da je humanizam Erazma Roterdamskog, Bertranda Russella, Ivana Supeka, moj svjetonazor, esperanto je sastavni - jezični - dio mog svjetonazora. Da, tzv. veliki jezici (engleski, ruski, njemački, francuski, španjolski...) pružaju mnoge mogućnosti koje esperanto za sada ne može ponuditi, a pitanje je hoće li ikada i moći, ali to što pruža ima za mene veliku vrijednost.

Fotografija: kod prijatelja Jeana i njegove supruge u Francuskoj